Somriu

Les emocions a través dels contes

Ara que s’apropa Sant Jordi és un bon moment per a reflexionar sobre el paper que tenen els contes en el desenvolupament emocional dels infants.

El desenvolupament de les emocions és un procés dinàmic i complex. Com en totes les àrees del desenvolupament hi ha una part genètica i una altra que ens sorgeix a partir de la relació amb l’entorn. Des de ben petits ja tenim emocions (por, alegria, sorpresa…) i aquestes es poden considerar innates i universals. A mesura que els infant van creixent i es van relacionant amb els familiars i/o cuidadors/es, aquestes emocions les van interioritzant, comprenent a poc a poc i aprenent a gestionar-les; conjuntament amb les noves emocions que van adquirint. Això es produeix, tal com diu Pablo Bottini,  gràcies a que l’adult responsable de la criança interpreta les reaccions corporals de l’infant i en assistir-lo modula les mateixes.

Així doncs, és mitjançant la relació entre l’infant i l’adult, és a dir, establint un vincle afectiu, que aquestes emocions es van desenvolupant.

L’expressió de les emocions és totalment corporal en els infants. Cap als tres anys comencen a reconèixer les seves emocions i les dels altres. A mesura que creixen i adquireixen nous coneixements, l’expressió emocional continua sent corporal, això perdura tota la vida, però s’amplia a altres àrees sent cada vegada més conscient i reflexiva. A partir dels jocs, els contes, els dibuixos,… els infants aprenen i s’expressen emocionalment; amb l’incorporació del llenguatge poden explicar què els hi ha passat i què han sentit. En aquesta edat cada vegada tenen més recursos per a regular-se ells mateixos i els contes poden ser una eina fantàstica per a acompanyar-los en aquest aprenentatge.

-Per què els contes són tant recomanables pel desenvolupament emocional dels infants?

  • Estimulen la imaginació i creativitat.
  • Faciliten l’expressió i l’elaboració d’emocions.
  • Permeten veure en dibuixos coses que ens han passat i aprendre noves maneres de gestionar-les.
  • Permeten parlar del que ens passa però el 
protagonista és un altre, així no ho fem 
directament parlant de nosaltres, fet que a vegades pot ser molt difícil.
  • Afavoreixen el vincle afectiu i permeten gaudir d’una estona de relació de qualitat.
  • Permeten realitzar un acompanyament del desenvolupament en general.
  • Faciliten la comprensió de situacions difícils.

-Quin és el millor moment per a llegir un conte?

  • Cal buscar una estona tranquil·la tant per l’adult com per l’infant, una estona exclusivament dedicada al conte.
  • No es recomanable fer-ho en el mateix moment en què passa una situació determinada; sobretot si és la que volem treballar a partir del conte. Per exemple si un infant està molt enfadat perquè no ha pogut jugar tanta estona com volia, és preferible esperar i escollir un altre moment per a llegir un conte sobre la ràbia.
  • Un cop l’hem llegit , podem deixar el conte a la vista perquè l’infant el pugui agafar i mirar-lo ell sol, o bé, agafar-lo  perquè li llegim.

-Estratègies a l’hora de llegir-li un conte

  • Totes i tots heu de tenir present a l’hora de llegir un conte als infants el vostre paper de contacontes. Això requereix atenció i interpretació per la vostra part.
  • Quan li llegeixis fes-ho sense demanar-li res a canvi, senzillament fes que gaudeixi d’aquest moment. Si no gaudeix del moment i ho viu com una obligació o un examen el més probable és que acabi rebutjant els llibres i la lectura.
  • Una bona estratègia perquè els infants gaudeixin d’aquest moment és fer-los participar: que escullin el llibre o l’estona de fer-ho junts.
  • Si són petits, les lectures han de ser curtes i anar introduint cada poqueta estona moviments corporals que acompanyin la lectura: moure els braços com les onades del mar, fer les urpes d’un lleó, fer la trompa de l’elefant, moure el cos ballant d’alegria….
  • .Centrant-nos en els contes d’emocions,  una eina per mantenir la seva atenció i motivació , és que els infants facin la cara o la postura de l’emoció que estem explicant al conte; també els podem preguntar en quins moments se senten com el protagonista de la història. Així acompanyem l’aprenentatge des del punt de vista corporal, primera eina d’aprenentatge; fins al simbòlic, afavorint el seu desenvolupament d’una forma global i harmònica.

RECOMANACIONS DE CONTES

-CONTES PER A FACILITAR EL RECONEIXEMENT DE LES EMOCIONS I ELS SENTIMENTS:

“Quico i Tula, Sentiments!”

Autora Patricia Geis Conti. Editorial Combel.

És un conte molt bonic i interessant que a través dels personatges del Quico i la Tula, va mostrant les emocions una a una i després explica com poden canviar.

Recomanable de 2 a 6 anys. Cal dir, que és un conte publicat ja fa uns anys i és una mica difícil de trobar.

“El Cranc Juganer”

Autors: Xavi Forcadell Drago i Núria Majoral Vila

A través de les històries del cranc el conte parla de les emocions que podem sentir quan ens relacionem amb els altres.

“Col·lecció de contes de la Fada Menta”

Autora: Gemma Lienes

Editorial: La Galera

Els contes de la Fada Menta són històries sobre fets quotidians que viuen els infants. Facilita la comprensió de diverses situacions, les emocions implicades i la resolució de conflictes basada en l’empatia i el respecte. 

Recomanables per a infants a partir de 5 anys.

“Creixo Feliç. Descobreixo les meves emocions”

Editorial Estrella Polar.

És un conte que recomanen a partir dels 6 anys, no obstant, és pot utilitzar en infants molt més petitons, fins i tot a partir dels 2 anys. Combina imatges reals amb il·lustracions sobre les emocions bàsiques.

La col·lecció Creixo Feliç té també altres títols molt interessants com:

  • “Com em sento a l’escola”
  • “Com em sento a casa”

I una edició orientada a més petits que es titula “Les emocions d’en Max”.

“Les Emocions d’en Pol”

Autora Liesbet Slegers. Editorial Baula.

Un conte recomanable pels més petits, en el que el Pol mostra les diferents emocions. És un conte divertit ja que té solapes i jocs de descobriment.

Els contes d’En Pol, és una col·lecció molt àmplia amb temes diversos com: tenir malsons, tenir germans, visitar els avis, utilitzar l’orinal, etc.

“Col·lecció Contes i Emocions”

Diversos autors. Editoral Baula.

Són petites històries (escrites amb lletra de pal) i amb il·lustracions molt clares i expressives. En cada volum es treballa una emoció diferent. En podeu trobar sobre: alegria, culpa, nerviosisme, enveja, avorriment, tristesa, confiança, gelosia, compartir, etc..

Són recomanables a partir dels 4 anys, tot i que per a més petitons amb la companyia de l’adult també es poden utilitzar. Al final del conte tenen algunes indicacions per a les famílies.

“Col·lecció de contes Ton i Tina”

Autors: Xavier Salomó Fisa, Meritxell Martí Orriols. Editorial Castellnou.

Són contes en què el Toni i la Tina són dos conills molt expressius que viuen diferents situacions quotidianes. Són contes una mica llargs així que són recomanables per infants a partir dels 4 anys. Al final dels contes hi ha algunes indicacions per a pares i mares sobre com acompanyar l’emoció de la que parla el conte.

També podeu trobar dos contes més que parlen sobre la vergonya i la sorpresa.

“El monstre de colors”

Autora: Anna Llenas.

És un conte molt conegut, en el que el monstre canvia de color en funció de l’emoció que sent i de vegades està tot barrejat quan té un bon embolic.

Actualment hi ha diverses versions: una amb pàgines de cartró, més adequada pels infants petits, i també una en versió pop up.

-CONTES SOBRE LA RÀBIA, LA FRUSTRACIÓ I EL MAL HUMOR

“Rebequeries”

Autor: G. Kelesman.  Editorial La Galera

Un conte per als més petitons, en el que les imatges són clares i expressives. Permet identificar-se amb infants que s’enfaden i tenen una rebequeria per diferents causes.

Recomanable a partir dels 18 mesos.

“Rebequeries”

Autores: S. Gómez Redondo i A. Aparicio Català.  Editorial TukaTuka.

Amb il·lustracions molt potents, aquest conte explica les diferents fases d’una rebequeria, i també el paper dels pares. Un conte interessant per a poder reflexionar sobre la frustració i la ràbia.

Recomanable a partir dels 4 anys, tot i que amb l’acompanyament d’un adult es pot utilitzar abans.

“Tinc un volcà”

Autors: Miriam Tirado i Joan Turu. Editorial Cep i Nansa

És un conte molt interessant i bonic, amb les il·lustracions del conegut Joan Turu. A part de parlar de la ràbia i el mal humor, també dóna eines per a aprendre com relaxar-se.

Recomanable a partir dels 3 anys.

-CONTES SOBRE LES EMOCIONS DURANT L’EMBARÀS D’UN GERMANET/A, EN EL NAIXEMENT I LES RELACIONS POSTERIORS

“Espero un germanet”

Autora: Mariane Vilcop. Editorial Corimbo.

Aquest conte permet explicar als infants com evoluciona l’embaràs a travès de diferents pestanyes en les que es veu l’interior de la panxa de la mare. Per altra banda també parla de les diferents maneres en les que els germans grans es poden sentir. 

Recomanable a partir dels 2 anys.

“El nen nou”

Autora: Lauren Child. Editorial Juventud.

És un conte ideal per quan arriba un nou membre de la família. Mitjançant les il·lustracions, plasma molt bé com són els sentiments i les emocions del germà gran. 

Recomanable a partir dels 2 anys amb l’acompanyament d’un adult.

“Germans!”

Autora: Rocia Bonilla. Editorial Ànima Llibres.

És un conte molt original que parla dels sentiments ambivalents que tenen els germans i que sovint provoquen conflictes. El format del conte permet començar per un germà o l’altre, el gran o el petit i facilita la comprensió i l’empatia. Les dues històries convergeixen a les pàgines centrals en les que hi apareix nou germanet!

Recomanable a partir dels 4 anys.

ALTRES CONTES INTERESSANTS:

“La Festeta”

Autors: Miriam Tirado i Joan Turu. Editorial Cep i Nansa.

Un conte pensat per a acompanyar els infants en el deslletament.

Recomanable a partir dels 3 anys.

“Els pares de la Sara se separen”

Autors: C. Lamblin, R. Faller i C. Roederer. Editorial Baula.

L’experiència de la Sara serveix per a poder parlar de les emocions, els dubtes i els dols que sorgeixen de la separació dels pares. Les il·lustracions són clares i fàcils d’interpretar pels infants.

Recomanable a partir dels 3 anys.

“El Buit”

Autora: Anna Llenas. Editora Barbara Figre.

Aquest conte ajuda a comprendre la tristesa i la sensació de buidor quan hi ha una pèrdua bé sigui d’un amic, un animal de companyia, un familiar, una llar… És un conte per acompanyar els infants en processos de dol.

Recomanable per infants a partir dels 5 anys

Esperem que aquestes recomanacions us ajudin a acompanyar els vostres fills i filles en les seves emocions. 

Que tingueu un bon Sant Jordi!